Safer Internet Forum (SIF) 2015 

Στις 28 και 29 Οκτωβρίου 2015, έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο, το 12ο ετήσιο Safer Internet Forum (SIF), το οποίο οργανώθηκε από το European Schoolnet για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με χρηματοδότηση από το Connecting Europe Facility Programme (CEF).

Ο τίτλος της φετινής χρονιάς ήταν “Καταρρίπτουμε τα εμπόδια για ένα καλύτερο διαδίκτυο”. Περισσότεροι από 250 φορείς σχετικοί με τον τομέα της ασφάλειας των παιδιών στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των πρεσβευτών της νεολαίας, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις τελευταίες τάσεις, τους κινδύνους και να προτείνουν λύσεις με στόχο την οικοδόμηση ενός καλύτερου διαδικτύου για όλους. Την Κύπρο εκπροσώπησαν, η κα. Ηλιάδα Σπύρου από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου (CNTI), ο κύριος Χρίστος Ρουσσιάς από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και ο κύριος Παναγιώτης Ιωαννίδης από την ΠΣΕΠΕΠ.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου ως αποτέλεσμα των δυνατοτήτων που προσφέρονται στον χρήστη. Η καθημερινότητά μας βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε τεχνολογικά επιτεύγματα κάποια από τα οποία λειτουργούν αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου. Τα παιδιά σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες προκλήσεις οι οποίες θα ήταν εντελώς ξένες στα παιδιά προηγούμενων γενεών. Η τεχνολογία και το διαδίκτυο αξιοποιείται κατά την εκπαίδευσή τους, ενώ ταυτόχρονα το διαδίκτυο έχει υποκαταστήσει τις παραδοσιακές μορφές παιχνιδιού. Οι δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο είναι απεριόριστες. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται και να είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούν το εργαλείο αυτό. Το Safer Internet Forum είναι η καλύτερη ευκαιρία για τους νέους να εκφράσουν τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τα όνειρά τους για τον διαδικτυακό κόσμο και για τους ενήλικες συμμετέχοντες για να ανταλλάξουν απόψεις και να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους.

Κατά τη διάρκεια του SIF 2015, παρουσιάστηκε η νέα ιστοσελίδα “Better Internet for Kids (BIK)” - www.betterinternetforkids.eu - που αξιοποιεί υλικό το οποίο προέρχεται από τα Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SICs) της Ευρώπης, πρόσφατες έρευνες, καθώς επίσης και νέα του επιχειρηματικού τομέα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το SIF στη σελίδα του στο Facebook .