"Ο κόσμος στο Κατώφλι μας" - Εμπειρία από το Δημοτικό Σχολείο Πισσουρίου

Η διαμόρφωση παιδικών χαρακτήρων με κριτική σκέψη και ιδανικά ενός παγκόσμιου και αυριανού πολίτη δεν πρέπει να είναι μόνο όραμα αλλά και στόχος κάθε υγιούς κοινωνίας και ευθύνη κάθε ευσυνείδητου εκπαιδευτικού. Με την συμμετοχή μου ως εκπαιδευτικός στο πρωτότυπο πρόγραμμα «Ο Κόσμος στο Κατώφλι μας» θεωρώ ότι συνέβαλα κι εγώ με την σειρά μου στην επιτυχία των στόχων αυτών.

Μαζί με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Πισσουρίου, είχα την χαρά να χρησιμοποιήσω τα Κουτιά Δραστηριοτήτων «Εκτιμώντας τον Κόσμο» και «Εξερευνώντας τον Κόσμο». Δύο εξαιρετικά υλικά στα χέρια ενός εκπαιδευτικού που έφεραν την αλλαγή στις συνήθειες, τις κοινωνικές αξίες και τον τρόπο σκέψης των παιδιών για τον Κόσμο τους.

Μέσα από το πρώτο κουτί «Εκτιμώντας τον Κόσμο», τα παιδιά εξερεύνησαν τον κόσμο του σχολείου τους παίζοντας το Κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, δημιούργησαν Ραβδιά Χαρτογράφησης και αναγνώρισαν αντικείμενα μέσα σε τσάντες αφής. Ακόμα μια δραστηριότητα που απόλαυσαν τα παιδιά, ήταν τα φυσικά παιχνίδια που τα ίδια δημιούργησαν από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως για παράδειγμα μπάλες φτιαγμένες από υφάσματα για να παίξουν ποδόσφαιρο και χειροσφαίριση. Τότε ήταν που αντιλήφθηκαν ότι οι πράξεις τους επηρεάζουν πρωτίστως τον ίδιο τους τον εαυτό και μετά τους άλλους, αφού όλοι είμαστε μέρος του Περιβάλλοντος και οι όποιες ενέργειές μας π.χ. αλόγιστη κατανάλωση αγαθών, έχουν αντίκτυπο σ’ αυτό. Δεν άργησε, όμως, να δημιουργηθεί και έντονη συναισθηματική αλλαγή τόσο στα παιδιά όσο και σ’ εμένα, αναφορικά με το θέμα της παγκόσμιας παραγωγής αγαθών και εκμετάλλευσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν όλοι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το ερώτημα «Γιατί η μαζική παραγωγή προϊόντων να προέρχεται από συγκεκριμένες χώρες (κυρίως του Παγκόσμιου Νότου) και ποιοι άνθρωποι βρίσκονται πίσω από αυτό». Κι όσο εμείς αγοράζουμε αυτά τα προϊόντα δίνουμε συνέχεια στην εκμετάλλευση των συνανθρώπων μας.

Στη συνέχεια του προγράμματος, επέλεξα να χρησιμοποιήσω το κουτί «Εξερευνώντας τον Κόσμο». Ένα κουτί που ενθουσίασε και ενθάρρυνε τα παιδιά να γνωρίσουν και να μάθουν ότι ο κόσμος τους, η προσωπικότητά τους και μερικές από τις συνήθειές τους προέρχονται από κουλτούρες άλλων λαών. Έφτιαξαν τα αγαπημένα τους ψωμιά και έμαθαν ποια είναι η θέση τους στον κόσμο συλλέγοντας πληροφορίες από το διαδίκτυο. Συνεργάστηκαν, διαφώνησαν και συζήτησαν εκτιμώντας έτσι και την άποψη των υπολοίπων. Σεβόμενοι τους φίλους και συμμαθητές τους ανέπτυξαν θετική στάση απέναντι στη διαφορετικότητα και την πολυμορφία.

Μαθητές και μαθήτριες εξερεύνησαν, δημιούργησαν και ενθουσιάστηκαν, συμμετείχαν ενεργά και προβληματίστηκαν σε παγκόσμια θέματα που τους επηρέασαν και άλλαξαν τόσο τον κοινωνικό όσο και τον συναισθηματικό τους κόσμο. Οι δραστηριότητες του προγράμματος «Ο Κόσμος στο Κατώφλι μας» λειτούργησαν διαθεματικά και έξω από τα πλαίσια μιας συμβατικής διδασκαλίας και παθητικής μάθησης, προάγοντας αξίες και ιδανικά ενός παγκόσμιου πολίτη όχι μόνο στους μαθητές μου αλλά και σ’ εμένα προσωπικά ως εκπαιδευτικό.

Μαρία Λοΐζου
Εκπαιδευτικός