Reinventing Democracy in the Digital Era
Δελτίο Τύπου

Στις Πλάτρες έλαβε χώρα μεταξύ 7-12 Φεβρουαρίου 2016, το πανευρωπαϊκό εργαστήρι με θέμα τη «Δημοκρατική διακυβέρνηση στην ψηφιακή εποχή», που διοργάνωσε ο μη κυβερνητικός οργανισμός Future Worlds Center. Το εργαστήρι εντάσσεται στα πλαίσια του χρηματοδοτούμενου από το «Ταμείο του ΟΗΕ για την Δημοκρατία» (United Nations Democracy Fund) έργου, “Reinventing Democracy in the Digital Era”.

Ο στόχος του φιλόδοξου αυτού εργαστηρίου στο οποίο συμμετείχαν 20 νέοι, από την Ευρώπη, ηλικίας 18-30 ετών ήταν να αυξηθεί η συμμετοχή των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να συζητηθούν καινοτόμες δράσεις οι οποίες θα επιτρέψουν τον επαναπροσδιορισμό της δημοκρατίας στην ψηφιακή εποχή.

Υπό την καθοδήγηση του διευθυντή του προγράμματος δρ. Γιάννη Λαούρη, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συζητήσουν τις ελλείψεις που εντοπίζονται στα υπάρχοντα συστήματα διακυβέρνησης και να προτείνουν ουσιαστικές δράσεις και έργα που θα οδηγήσουν στη βελτίωσή τους αξιοποιώντας ιδιαίτερα τα εργαλεία που προσφέρει η ψηφιακή εποχή. Για τη συλλογή των ιδεών των συμμετεχόντων, χρησιμοποιήθηκε η μεθοδολογία του Δημοκρατικού Δομημένου Διαλόγου (Structured Democratic Dialogue Process - SDDP) η οποία ακολουθεί δομημένη και δημοκρατική διαδικασία και επιτρέπει στους συμμετέχοντες να εμπλέκονται ενεργά στη συζήτηση και να προσφέρουν συλλογική σοφία.

Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο ήταν το πρώτο από μια σειρά εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν σε παγκόσμια κλίμακα, σε 5 περιοχές του κόσμου, υπό του συντονισμό του Κυπριακού οργανισμού Future Worlds Center. Στους επόμενους μήνες, νέοι από την Αφρική, τη Νότιο και Βόρειο Αμερική, την Ασία, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ιδέες τους για αντιμετώπιση των ελλείψεων και αδυναμιών στα δημοκρατικά συστήματα συνεισφέροντας παράλληλα στη συγγραφή του Μανιφέστου για τη Δημοκρατία του 21ου αιώνα το οποίο θα εκδοθεί με το τέλος του προγράμματος. Το επόμενο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην Κένυα τον ερχόμενο Απρίλη.