9 Φεβρουαρίου 2016 - Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Στα πλαίσια των εορτασμών για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Τρίτη του Φεβρουαρίου, το Κυπριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου “CyberEthics” διοργάνωσε στις 9 Φεβρουαρίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία εκδήλωση με μήνυμα «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο διαδίκτυο». Κύριος διοργανωτής της ημερίδας ήταν η ΜΤΝ Cyprus Ltd, με συνδιοργανωτές το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου (CNTI), την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή για την Προστασία και Ευημερία των Παιδιών (ΠΣΕΠΕΠ), τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και την Αστυνομία Κύπρου.

Το Κυπριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου είναι έργο το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF) και το οποίο περιλαμβάνει κόμβο ενημέρωσης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, γραμμή καταγγελιών (22674747) για παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο (κυρίως παιδική πορνογραφία και ρατσισμό/ξενοφοβία) και γραμμή βοήθειας (7000 0 116) για στήριξη παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών σε οποιοδήποτε θέμα αφορά τη χρήση του διαδικτύου (συμπεριλαμβανομένου και των υποβολών παραπόνων για διαδικτυακό εκφοβισμό, κλοπή προσωπικών δεδομένων και κλοπή της διαδικτυακής ταυτότητας).

Η εκδήλωση απευθυνόταν σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που ξεπέρασαν σε αριθμό τους χίλιους, ενώ στο κοινό παρευρέθηκαν επιπρόσθετα εκπαιδευτικοί και γονείς με ενδιαφέρον στα ζητήματα της ασφάλειας στο διαδίκτυο και των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες. Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει τον ρόλο που οφείλει να αναλάβει ο κάθε διαδικτυακός χρήστης σε ατομικό επίπεδο προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο διαδίκτυο για όλους. Οι ομιλίες που παρουσιάστηκαν επικεντρώθηκαν κυρίως στη θετική αξιοποίηση του διαδικτυακού κόσμου δίνοντας έμφαση στις αμέτρητες δυνατότητες που προσφέρονται στους χρήστες σε ποικίλους τομείς όπως στην ενημέρωση, ψυχαγωγία, εκπαίδευση και απασχολησιμότητα. Παράλληλα, η απόκτηση ηθικής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο η οποία θα επιτρέψει στους νέους να αποφεύγουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη χρήση του αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι στις ομιλίες συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου Insafe, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και το “CyberEthics”, σε τοπικό επίπεδο, για ένα καλύτερο διαδίκτυο για όλους.

Ο Σωτήρης Καλυβάτσης, ως κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης, ανέλαβε να ψυχαγωγήσει τους συμμετέχοντες εμπλέκοντάς τους ενεργά καθ΄ όλη τη διάρκεια της τρίωρης ημερίδας, και είχε την ευθύνη της παρουσίασης, για πρώτη φορά στην κυπριακή μαθητική κοινότητα, του πρωτοποριακού παιχνιδιού για κινητές συσκευές iWhiz το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου “CyberEthics”. Ο στόχος του συγκεκριμένου παιχνιδιού ερωτήσεων, το οποίο αναπτύχθηκε από την MTN σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου (CNTI) και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές Α’ Γυμνασίου μέχρι Β’ Λυκείου, είναι η προαγωγή μίας ηθικής διαδικτυακής συμπεριφοράς από τους νέους χρήστες του διαδικτύου καθώς επίσης και η σφαιρικότερη ενημέρωσή τους γύρω από θέματα ψηφιακής τεχνολογίας και πληροφορικής μέσα από ένα ψυχαγωγικό περιβάλλον.

Για να ενημερωθείτε για τις δράσεις του “CyberEthics”, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου ενώ στην ιστοσελίδα του iWhiz μπορείτε να κατεβάσετε το παιχνίδι το οποίο είναι διαθέσιμο για iOS και Android συσκευές.