21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων
Την 21η Μαρτίου καλούμαστε παγκόσμια να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στο ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις και την ξενοφοβία. Ανακηρύχτηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη όλων των μορφών των φυλετικών διακρίσεων από τον ΟΗΕ το 1966, με αφορμή την σφαγή 69 ανθρώπων που διαδήλωναν ενάντια στο καθεστώς του απαρτχάιντ στο Σάρπβιλ της Ν. Αφρικής το 1960. Η τραγωδία αυτή σηματοδότησε ένα βήμα στον παγκόσμια αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και έστρεψε την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας στον αγώνα αυτό.
Από το ναζιστικό Ολοκαύτωμα στην Ευρώπη, το Απαρτχάιντ στην Αφρική, μέχρι τα αφροαμερικανικά κινήματα φυλετικής ισότητας στις ΗΠΑ, ο σκοτεινός 20ος αιώνας σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις, αλλά και τον αγώνα εναντίον τους. Αναγνωρίζοντας το βαρύ και σκοτεινό αυτό παρελθόν, οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των χιλιάδων προσφύγων που διακινδυνεύουν καθημερινά την ζωή τους, καθώς και του κάθε μετανάστη που αναζητά ένα φιλόξενο τόπο για ένα καλύτερο μέλλον.
Αναπόφευκτα σήμερα, ο ρατσισμός εκδηλώνεται κυρίως στα πλαίσια της τεράστιας προσφυγικής κρίσης που συνεχίζεται αδιάκοπα το τελευταίο διάστημα. Το Future Worlds Center, μέσα από την καθημερινή του δουλειά με ανθρώπους που αναζητούν φιλοξενία και καταφύγιο, αναγνωρίζει την ιστορική προσφορά των μεταναστών και προσφύγων στις κοινωνίες υποδοχής. Για το λόγο αυτό, καταδικάζει τις ρατσιστικές ρητορικές και πρακτικές, που επιδιώκουν την υπερεκμετάλλευση τους, αποσιωπώντας ταυτόχρονα τα οφέλη από τον πολιτισμικό εμπλουτισμό που συνεπάγεται η ένταξη τους στις τοπικές κοινωνίες. Δυστυχώς, η αποσπασματική χάραξη πολιτικής εντείνει τα προβλήματα ένταξης και υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι όταν τους δίνεται η ευκαιρία, συμβάλουν τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. .
Στις σημερινές συνθήκες αναγέννησης των ρατσιστικών τάσεων και ρευμάτων πανευρωπαϊκά, είναι αναγκαίο να επιμείνουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των φυλετικών διακρίσεων στην ρίζα τους, καθώς και στην επαρκή προστασία και στήριξη των προσφύγων και μεταναστών. Η τήρηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι πλέον αυτονόητη. Απαιτεί την δική μας συμβολή και αλληλεγγύη ως μέλη της κοινωνίας και πάνω από όλα ως άνθρωποι. Το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην δίκαιη και ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως χρώματος, εθνοτικής καταγωγής και θρησκείας είναι αναπόσπαστο στοιχείο μιας δίκαιης κοινωνίας και για το λόγο αυτό, αδιαπραγμάτευτο.