Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Αναλυτών Γραμμής Καταγγελιών
Η Γραμμή Καταγγελιών του Κυπριακού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου “CyberEthics” συμμετείχε, μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Ανοικτής Γραμμής για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο “SafeLine”, σε διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο, Κρήτης μεταξύ 17 – 18 Μαρτίου 2016.
Ο στόχος του σεμιναρίου το οποίο απευθυνόταν σε αναλυτές των Γραμμών Καταγγελιών “SafeLine” και “CyberEthics” ήταν να παρουσιαστεί τόσο το έργο που επιτελεί η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία προΐσταται ως Διευθύντρια η Στρατηγός Δρ. Μηνιάτη Πηνελόπη και συγκεκριμένα το 7ο Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων για την προσπάθεια πάταξης και εξιχνίασης των διαδικτυακών εγκλημάτων και ειδικότερα της παιδικής πορνογραφίας όσο και να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για χρήσιμα δικανικά εργαλεία που θα διευκολύνουν την ανάλυση και διαχείριση των καταγγελιών που καταφθάνουν στις Γραμμές Καταγγελιών. Στο πλαίσιο αυτό, καθήκοντα εκπαιδευτών ανέλαβαν οι αξιωματικοί του εν λόγω Τμήματος της Ελληνικής Αστυνομίας με εξειδίκευση στην ψηφιακή εγκληματολογία, Αστυνόμος Α’ κος Απόστολος Δελτσίδης και ο Αστυνόμος Β’ κος Αλέξανδρος Βασιλαράς.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου, καλύφθηκαν μεταξύ άλλων θεματικές ενότητες που αφορούν την κρυπρογράφηση, τη στεγανογραφία και την άρση απορρήτου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε νομοθετικό και τεχνικό επίπεδο η ψηφιακή εγκληματολογία και ειδικότερα η εξέταση υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, η πρακτική ανάλυση εικονικών υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο, που αποτέλεσε σημαντικό μέρος του σεμιναρίου, έδωσε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για τις διαδικασίες που ακολουθούνται από τις Αστυνομικές Αρχές από την συλλογή και ανάλυση των ψηφιακών πειστηρίων μέχρι την υποβολή της αστυνομικής έκθεσης στις Δικαστικές Αρχές.
Επιπρόσθετα, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του σεμιναρίου, παρουσιάστηκε το έργο του “CyberEthics” και του “SafeLine” επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να εμπλακούν σε μία γόνιμη συζήτηση ανταλλαγής απόψεων και βέλτιστων πρακτικών η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στους τρόπους επίτευξης στενότερης συνεργασίας μεταξύ των Γραμμών Καταγγελιών και των Αστυνομικών Αρχών με στόχο την πιο αποτελεσματική και άμεση διαχείριση των καταγγελιών και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του διαδικτύου.
Το “CyberEthics”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF), εκπροσώπησαν ο Ανδρέας Ανδρέου και η Αλίκη Οικονομίδου, αναλυτές στη Γραμμή Καταγγελιών η οποία προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό να καταγγείλει παράνομο περιεχόμενο που εντοπίζεται στο διαδίκτυο και αφορά συγκεκριμένα περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας. Επισημαίνεται ότι οι καταγγελίες στη Γραμμή Καταγγελιών μπορούν να γίνουν μέσω:
1. Της φόρμας καταγγελιών στην ιστοσελίδα www.cyberethics.info
2. Τηλεφώνου: 22674747
3. Ηλεκτρονικού μηνύματος στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
4. Μέσω της εφαρμογής για κινητές συσκευές CyberEthics HotHelp
Για περισσότερες πληροφορίες για τη Γραμμή Καταγγελιών “CyberEthics” και “SafeLine”, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.cyberethics.info και www.safeline.gr αντίστοιχα.