Εκπαιδευτική Συνάντηση Insafe στην Κύπρο

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η Εκπαιδευτική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου Insafe η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα κατά το διήμερο 20-21 Απριλίου 2016. Με τη συμμετοχή πέραν των 130 εκπροσώπων από τα Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ‘CyberEthics’, η συνάντηση η οποία πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο επικεντρώθηκε στην επίδραση της τεχνολογίας, του διαδικτύου και ειδικότερα των διαδικτυακών παιχνιδιών στην υγεία και την ευημερία των παιδιών και των νέων.

Η επιλογή της συγκεκριμένης θεματικής βασίστηκε στο γεγονός ότι τα παιδιά και οι νέοι χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή τεχνολογία από νεαρή ηλικία καθιστώντας απαραίτητη τη διερεύνηση και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των μελών του Δικτύου της Insafe αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες που προκύπτουν από την ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο και τα διαδικτυακά παιχνίδια. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μία σειρά από βιωματικά εργαστήρια και διαλέξεις όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να κατανοήσουν ευρύτερα και να συζητήσουν τις διάφορες προκλήσεις και δυνατότητες που απορρέουν από τη χρήση των διαδικτυακών παιχνιδιών από τα παιδιά. Μεταξύ άλλων, ο δρ. Richard Graham, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, αναφέρθηκε στους διαδικτυακούς κινδύνους με τους οποίους έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα τα παιδιά με νοητικές δυσκολίες, ενώ ο Thomas Gaon, κλινικός ψυχολόγος, παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνάς του που εστιάζεται στις επιπτώσεις από την υπερβολική χρήση των διαδικτυακών παιχνιδιών από τα παιδιά.

Στον απόηχο της πρόσφατης υιοθέτησης του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (General Data Protection Regulation) από την Ευρωβουλή, οι συμμετέχοντες είχαν παράλληλα την ευκαιρία να ενημερωθούν από ειδικούς για τις προκλήσεις που παρουσιάζονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της προστασίας προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, η ομιλία του Max Schrems, αυστριακού ακτιβιστή και νομικού, επικεντρώθηκε στη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε ο ίδιος εναντίον του Facebook με την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και ειδικότερα της διαβίβασης προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ στις ΗΠΑ, ενώ εκπρόσωπος της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της Κύπρου αναφέρθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα.

Η Συνάντηση λειτούργησε παράλληλα ως χώρος ανταλλαγής ιδεών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των εκπροσώπων των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου της Ευρώπης οι οποίοι μοιράστηκαν εμπειρίες, προκλήσεις και δυνατότητες που αντιμετωπίζουν οι Κόμβοι Ενημέρωσης και οι Γραμμές Βοήθειας στις χώρες τους στην προσπάθεια που καταβάλλουν για τη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου για τα παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου (CNTI), ως συντονιστής του Κυπριακού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ‘CyberEthics’, ανέλαβε την πρωτοβουλία πραγματοποίησης ολιγόλεπτων συνεντεύξεων με τους συμμετέχοντες οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν τρία καίρια ερωτήματα σχετικά με το όραμά τους, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες του Δικτύου της Insafe. Οι απόψεις έχουν βιντεογραφηθεί και θα ανεβούν στην ιστοσελίδα του ‘CyberEthics’ ενώ θα προβάλλονται παράλληλα μέσω του Mobile App IdeaPrism.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Εκπαιδευτικής Συνάντησης, η Συντονιστική Ομάδα της Insafe ευχαρίστησε το Κυπριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ‘CyberEthics’ για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη που προσέφερε για την ομαλή διοργάνωση και πραγματοποίηση της συνάντησης.