«Γλυκόπικρη Σοκολάτα: H αλήθεια πίσω από τη Διεθνή Βιομηχανία Σοκολάτας» 

Σοκολάτες ιδιωτικής ετικέτας και πασχαλινά σοκολατένια λαγουδάκια, διαθέσιμα στα Κυπριακά σούπερ μάρκετ, εξετάστηκαν ως προς την κοινωνική και οικολογική ποιότητά τους από το Future Worlds Center στον Έλεγχο Σοκολάτας 2016 που βασίζεται σε ανεξάρτητα σήματα πιστοποίησης – Fairtrade, UTZ, Rainforest Alliance και το ΕU-Organic-Label. Οι μισές από τις σοκολάτες που ελέγχθηκαν αναδείχθηκαν ως κόκκινες, και στα δύο επίπεδα (οικολογικό ή κοινωνικό) εξαιτίας της εκτεταμένης κοινωνικής και περιβαλλοντικής εκμετάλλευσης στην συμβατική εφοδιαστική αλυσίδα κακάο.

Κατά μέσο όρο, ο κάθε Ευρωπαίος καταναλώνει περίπου 3 κιλά σοκολάτας το χρόνο – ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αυτών είναι σοκολατένια προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας των σούπερ μάρκετ. “Δυστυχώς πολλές απ’ αυτές τις σοκολάτες έχουν μια πικρή επίγευση”, εξηγεί η ‘Ανναγκρεϋς Μέσσα από το Future Worlds Center.

• Περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά δουλεύουν στις καλλιέργειες κακάο στη Δυτική Αφρική.
• Στην Γκάνα, οι παραγωγοί κακάο κερδίζουν μόνο 80 σεντ την ημέρα, ενώ στην Ακτή Ελαφαντοστού μόνο 50 σεντ.
• Μόνο ένα 6,6% της τιμής που πληρώνουμε για μια σοκολάτα επιστρέφεται στον παραγωγό κακάο.
• Τα ιδιαιτέρως τοξικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες κακάο βλάπτουν σοβαρά τους μικροκαλλιεργητές, τις οικογένειές τους αλλά και το περιβάλλον, όπως αποκάλυψε μια πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής καμπάνιας, Supply Chainge- Κάνε τα σούπερ μάρκετ δίκαια!

Το Future Worlds Center, ως μέλος της Ευρωπαϊκής καμπάνιας, Supply Chainge –Κάνε τα σούπερ μάρκετ δίκαια, απευθύνει έκκληση προς τα σούπερ μάρκετ: ‘Αγαπητά Σούπερ Μάρκετ - Κάντε τις σοκολάτες σας πράσινες και δίκαιες!’ Με το αίτημα αυτό, οι καταναλωτές απαιτούν από τα σούπερ μάρκετ να χρησιμοποιούν 100% ανεξάρτητους πιστοποιημένους τρίτους φορείς κακάο για τις σοκολάτες ιδιωτικής ετικέτας (ιδανικά Fair Trade και organic), διασφαλίζοντας τα δικαιώματα εργασίας και την απαγόρευση της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας, και να επιδιώκουν να χρησιμοποιούν σημαντικά περισσότερο οργανικό κακάο.

Περισσότερες πληροφορίες
1. Διαβάστε περισσότερα για την καμπάνια μας και προωθήστε το αίτημα: http://supplychainge.org/kampania-cy/make-chocolate-fair/?L=cy
2. Αποτελέσματα του Ελέγχου Σοκολάτας 2016: https://goo.gl/IhLVD6
3. Συνοπτική έκθεση της έρευνας «Γλυκόπικρη Σοκολάτα: H αλήθεια πίσω από τη Διεθνή Βιομηχανία Σοκολάτας»: https://goo.gl/vCim2L

Επικοινωνία: ‘Ανναγκρεϋς Μέσσα, Future Worlds Center, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

*Το πρόγραμμα " Supply Cha!nge – Make Supermarkets Fair!“ υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιεχόμενο αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των οργανισμών εταίρων του προγράμματος, και σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά τη θέση της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.