Επαναπροσδιορίζοντας τη Δημοκρατία στη Ψηφιακή Εποχή – Από την Ευρώπη στην Αφρική

Ο κυπριακός μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, Future Worlds Center, ταξίδεψε στην Κένυα στις 8-14 Μαΐου 2016 για την πραγματοποίηση εργαστηρίου δομημένου διαλόγου το οποίο εντάσσεται στα πλαίσια του παγκόσμιου προγράμματος “Επαναπροσδιορίζοντας τη Δημοκρατία στη Ψηφιακή Εποχή” το οποίο χρηματοδοτείται από το «Ταμείο του ΟΗΕ για την Δημοκρατία» (United Nations Democracy Fund). To διεθνές αυτό πρόγραμμα το οποίο πραγματοποιείται από το Future Worlds Center, καλείται να αυξήσει τη συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τη δημοκρατική διακυβέρνηση, παρακινώντας τους να προσφέρουν νέες, καινοτόμες δράσεις.

Μετά το Ευρωπαϊκό εργαστήριο δομημένου δημοκρατικού διαλόγου το οποίο έλαβε χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο στην Κύπρο, νέοι από όλη την Αφρική συγκεντρώθηκαν στο Ναϊρόμπι για μια εβδομάδα για να συζητήσουν τις αδυναμίες των υφιστάμενων συστημάτων διακυβέρνησης σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και πρότεινε σχέδια και ενεργειών. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από διάφορες χώρες της Αφρικής όπως Κένυα, Ζιμπάμπουε, Γκάνα, Καμερούν, Ουγκάντα, Ζάμπια και Μαλάουι.

Για τη συλλογή των ιδεών από τους συμμετέχοντες, χρησιμοποιήθηκε η μεθοδολογία του Δομημένου δημοκρατικού διαλόγου. Η μεθοδολογία ακολουθεί συγκεκριμένη δομή και είναι δημοκρατική ως προς το περιεχόμενο και επιτρέπει στους συμμετέχοντες να συμμετέχουν ουσιαστικά στη συζήτηση, αξιοποιώντας τη συλλογική σοφία τους. Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί για να κινητοποιήσει τους νέους και να αυξήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των νέων σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την ουσιαστική ενεργοποίηση και συμμετοχή των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες. Από τις 43 ιδέες που συλλέχθηκαν κατά την πρώτη ημέρα, οι δύο ιδέες που επιλέχθηκαν ως πιο σημαντικές ήταν: "Η έλλειψη γνώσης των πολιτών ότι μπορούν να συμμετέχουν σε θέματα δημοκρατίας και διακυβέρνησης», καθώς επίσης και «Θέματα ατιμωρησίας μεταξύ των βασικών κρατικών υπαλλήλων στις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας".

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, νέοι από την Ευρώπη, την Αφρική, τη Βόρεια & Νότια Αμερική, την Αυστραλία, την Ασία και τη Μέση Ανατολή θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επαναπροσδιορίσουν τη δημοκρατία μέσω περιφερειακών και συλλογικών δράσεων, όπως η συγγραφή ενός ηλεκτρονικού βιβλίου, ένα μανιφέστο για τον 21ο αιώνα και βίντεο με τίτλο "50 Προτάσεις για Δράση".

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου: reinventdemocracy.info η επικοινωνήστε με τη Μαρία Γεωργίου, Συντονίστρια το Προγράμματος στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Future World Center παρακαλούμε όπως επισκεφτείτε: www.futureworldscenter.org.