Εκστρατεία “Make Fruit Fair!” – Κάνοντας τα συστήματα τροφίμων πιο βιώσιμα

Ανθρώπινα δικαιώματα και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

Το Future Worlds Center συμμετέχει σε πανευρωπαϊκή εκστρατεία* ευαισθητοποίησης και υπεράσπισης (advocacy) σχετικά με τα κοινωνικά/περιβαλλοντικά προβλήματα της βιομηχανίας εξωτικών φρούτων – κυρίως μπανάνας και ανανά**. Στόχος είναι περίπου 23 εκατομμύρια Ευρωπαίοι καταναλωτές σε περίπου 20 χώρες της ΕΕ.

Η εκστρατεία θα ευαισθητοποιήσει τόσο τους ευρωπαίους καταναλωτές να εμπλακούν σε δράσεις της εκστρατείας (π.χ. συμμετοχή σε εργαστήρια, εκστρατείες ευαισθητοποίησης και μεθόδους υπεράσπισης) όσο και φορείς χάραξης πολιτικής έτσι ώστε να εφαρμοστούν συνεκτικές και βιώσιμες νομοθεσίες που θα προστατεύουν τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε φυτείες όσο και το περιβάλλον, μιας και παρατηρούνται πολλές απαράδεκτες παραβιάσεις – η εργατική νομοθεσία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και τα πρότυπα υγείας πολύ συχνά δεν λαμβάνονται υπόψη όταν οι μεγάλες εταιρείες ενδιαφέρονται μόνο στο να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Η δράση θα συμβάλει στην εγκαθίδρυση της μετα-MDG ατζέντας με στόχο την επίτευξη Αξιοπρεπούς Ζωής για Όλους μέχρι το 2030.

 

Χάραξε και ΕΣΥ πολιτική!

Μπορείς και ΕΣΥ, από την άνεση του υπολογιστή σου, να βοηθήσεις να επέλθουν σημαντικές βελτιώσεις στις ζωές πολλών εργαζομένων στις φυτείες τροπικών φρούτων, αλλά και όλων των εργαζομένων που εμπλέκονται στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Απλά επισκέψου τη σελίδα του προγράμματος ή στείλε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.

Επίσης, ο καθένας από εμάς ως καταναλωτής μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές, αλλάζοντας τις αγοραστικές του συνήθειες και γινόμενος ‘ηθικός καταναλωτής’. Αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος για να επηρεάσουμε ως καταναλωτές την χάραξη πολιτικής αλλά και τις πρακτικές των εταιρειών φρούτων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις σελίδες των άλλων σχετικών προγραμμάτων*** που υλοποιεί το Future Worlds Center – ‘Χαρτογράφησε το Γεύμα σου’ (Map your Meal) και ‘SUPPLY CHA!NGE’.

* Εκστρατεία Make Fruit Fair! Είναι μια διεθνής εκστρατεία η οποία οργανώνεται από ευρωπαϊκούς οργανισμούς σε συνεργασία με το Action Aid. Από την αρχή της συνεργασίας, οργανισμοί από Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Καραϊβική και Αφρική ξεκίνησαν να συνεργάζονται για να μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες στη βιομηχανία της μπανάνας και του ανανά και για να περιορίσουν τις αρνητικές τους επιπτώσεις στο περιβάλλον.

** Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία: Κάθε ευρωπαίος πολίτης τρώει περίπου 12κιλά μπανάνας ανά έτος, ενώ το 2012 η ευρωπαϊκή αγορά μπανάνας έφτασε τα 7,000 εκατομμύρια ευρώ.

*** Τα προγράμματα στοχεύουν στο να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό αναφορικά με την προέλευση των τροφίμων και με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των προϊόντων που επιλέγουν.