Η πρόληψη για το κυβερνοέγκλημα αρχίζει από την ενημέρωση του κοινού

Εκδήλωση με τίτλο «Ψηφιακοί Πολίτες & Ηλεκτρονικό Έγκλημα» διοργανώθηκε στις 8 Ιουνίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στο πλαίσιο του έργου 3CE – Cyprus Cybercrime Centre of Excellence - Κυπριακό Κέντρο Αριστείας για το Κυβερνοέγκλημα. Κύριος διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου (CNTI), συντονιστής του έργου το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Prevention of and Fight against Crime της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κος Ανδρέας Μυλωνάς ο οποίος επισήμανε τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλονται από το Υπουργείο για προώθηση σχετικών νομοθεσιών που στόχο έχουν την προστασία και διασφάλιση των συμφερόντων των χρηστών σε ένα διαρκώς πολύπλοκο και ευμετάβλητο κυβερνοέγκλημα. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε επίσης ο Αντιπρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Ανδρέας Ευσταθίου.

Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του ευρέως κοινού και ειδικότερα της ακαδημαϊκής κοινότητας σε ζητήματα που αφορούν το κυβερνοέγκλημα και τις διαδικτυακές απάτες. Η ατζέντα της ημερίδας που διήρκησε 3 ώρες περιλάμβανε ομιλίες από φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών, ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και πάταξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Μεταξύ άλλων, ο κος Ανδρέας Αναστασιάδης, Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος & Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων της Αστυνομίας Κύπρου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αλματώδη αύξηση των καταγγελιών για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων στο διαδίκτυο που παρατηρούνται τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι οι μηχανισμοί καταγγελιών είναι διαθέσιμοι για το κοινό και θα πρέπει να αξιοποιούνται. Ο κος Κωνσταντίνος Τσιούρτος, Διευθυντής Δημόσιας Πολιτικής στο CNTI, παρουσίασε την πορεία του έργου 3CE αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στα σεμινάρια κατάρτισης που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου με στόχο την επιμόρφωση της Αστυνομικής Δύναμης, του Δικαστικού Σώματος και των Δικηγόρων σε ζητήματα που άπτονται του κυβερνοεγκλήματος. Τέλος, ο Δρ. Γιάννης Λαούρης, Πρόεδρος του CNTI, και ο κος Αλέξης Μιχαήλ, Σύμβουλος Ασφάλειας Πληροφοριών, αναφέρθηκαν στις προηγμένες τεχνικές που επιστρατεύουν οι κυβερνοεγκληματίες προκειμένου να ξεγελάσουν ανυποψίαστους χρήστες παρουσιάζοντας παραδείγματα από πραγματικές υποθέσεις όπου χρήστες έπεσαν θύματα απάτης στο διαδίκτυο.

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο 3CE, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου

 

3CE public event 1

3CE public event 2