Παγκόσμιο Συνέδριο για το Δομημένο Δημοκρατικό Διάλογο
Παγκόσμια συνάντηση των πρωτοπόρων την επιστήμης του Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου στη Λεμεσό


Το πρωτοποριακό αυτό συνέδριο, που διοργανώθηκε από τον οργανισμό Future Worlds Center, φιλοξένησε ουσιαστικά όλους τους πρωτοπόρους στον πλανήτη όσον αφορά την ανάπτυξη και εφαρμογή της σχετικά νέας επιστήμης η οποία είναι γνωστή με τον Αγγλικό όρο Structured Dialogic Design. Η επιστήμη αυτή τοποθετείται στην τρίτη φάση της επιστημών, με εφαρμογές στις κοινωνικές επιστήμες, με ανάλογο τρόπο που η κβαντομηχανική εφαρμόζεται στις φυσικές επιστήμες.


Η συνάντηση διήρκησε μια ολόκληρη εβδομάδα και πραγματοποιήθηκε υπό μορφή καθημερινών συμποσίων, σύντομων παρουσιάσεων, και Δομημένων Δημοκρατικών Διαλόγων (ΔΔΔ). Η θεματολογία περιλάμβανε τα πιο κάτω θέματα:


o Οι σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις
o Εργαλεία διαχείρισης δημοκρατικών διαλόγων επόμενης γενιάς
o Οι προκλήσεις στην προσπάθεια κλιμάκωσης διαλόγων με συμμετοχή χιλιάδων
o Πλοήγηση στην πολυπλοκότητα αξιοποιώντας ποικίλες συστημικές προσεγγίσεις
o Η Προβληματική του 21ου αιώνα στο πλαίσιο της παγκόσμιας δημοκρατικής επανάστασης (Democratic [Revolution]


Οι θέσεις, αναλύσεις και προτάσεις των συμμετεχόντων καταγράφηκαν και βιντεογραφήθηκαν ως σύντομα δοκίμια και μονόλεπτα βιντεάκια με στόχο την παραπέρα επεξεργασία. Νέα εργαλεία τα οποία κατασκευάζει η εταιρεία Ekkotek Ltd (συνδεδεμένη με το Future Worlds Center) χρησιμοποιούνται και δοκιμάζονται για πρώτη φορά. Τα εργαλεία αυτά επιτρέπουν την εφαρμογή υβριδικών εφαρμογών, όπου μέρος του διαλόγου πραγματοποιείται εκ του σύνεγγυς και άλλο μέρος εξ' αποστάσεως με τη χρήση νέων τεχνολογιών.


Να σημειωθεί ότι η Κύπρος πρωτοπορεί σε παγκόσμια κλίμακα στην επιστήμη του Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Κατ' αρχήν, η μεθοδολογία χρησιμοποιείται από την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης για πολλά θέματα κοινωνικής και διοικητικής μεταρρύθμισης για λογαριασμό του κράτους. Επίσης, το Future Worlds Center έχει πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο αριθμό επαγγελματικών εφαρμογών σε παγκόσμια κλίμακα με μερικές εφαρμογές για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αφορούν την κατανομή και προτεραιοποίηση χρηματοδοτήσεων αρκετών δισεκατομμυρίων..


Στην ατζέντα της συνάντησης των ειδικών ήταν και το θέμα της κατοχύρωσης της σωστής εφαρμογής της μεθοδολογίας με την πιστή εφαρμογή των προτύπων και κανόνων όπως αυτοί αναπτύχθηκαν κατά τις τελευταίες 4-5 δεκαετίες. Το Future Worlds Center εγκρίθηκε ομόφωνα να είναι παγκόσμιο κέντρο κατοχύρωσης επαγγελματιών.


Το συνέδριο ήταν το πρώτο εδώ και δεκαετίες το οποίο έφερε κοντά τους επιστήμονες και επαγγελματίες πρωτοπόρους στο ΔΔΔ από όλο τον κόσμο. Αποφασίστηκε η θεσμοθέτηση και συνέχιση του συνεδρίου και επίσης η δημιουργία ενός βραβείου προς τιμήν του καθ. Kenneth Bausch, ο οποίος υπηρετεί ως Executive Director του Institute for 21st Century Agoras. Η δουλειά του μέσα από τη διδασκαλία σε πανεπιστήμια και τις εφαρμογές κυρίως στις ΗΠΑ, οι πρωτοβουλίες του για τη δημιουργία του Ινστιτούτου, αλλά κυρίως η προώθηση του ΔΔΔ μέσα από πολλά βιβλία κι συγγράμματα έχουν θέσει γερά θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιστήμης. Το βραβείο θα δίνεται σε ένα νέο επιστήμονα ο οποίος επιδεικνύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και έχει την πλέον ενεργή συμμετοχή στο εκάστοτε συνέδριο. Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε εξ΄ ίσου στις


Τόνια Λοϊζίδου και Γεωργία Ναθαναήλ


Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε 4-8 Μαΐου στους χώρους και με τη φιλοξενία του ΤΕΠΑΚ και συγκεκριμένα του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο, εδώ.


http://www.futureworlds.eu/wiki/The_2015_International_Conference_on_the_Science_of_Dialogic_Design:_Symposia_for_Scientists_and_Practitioners


Περισσότερα για την Επιστήμη του Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου, εδώ,


http://www.futureworlds.eu/wiki/Structured_Dialogic_Design_Process


Σε επόμενες εκδόσεις θα ακολουθήσουν επεξηγηματικά άρθρα για τον τρόπο λειτουργίας της θεωρίας και πρακτικής.