Παγκόσμια Ημέρα για τα θύματα βασανιστηρίων η 26η Ιουνίου


Η 26η Ιουνίου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη των Θυμάτων Βασανιστηρίων. Στα πλαίσια της ημέρας αυτής διεξάγεται διεθνής εκστρατεία για την ανάδειξη της ανάγκης στήριξης των θυμάτων βασανιστηρίων και των οικογενειών τους. Είναι μια ευκαιρία για όλους όσους επιθυμούν έναν κόσμο χωρίς βία, να τονίσουν ότι τα βασανιστήρια συνιστούν μία από τις σκληρότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και το γεγονός ότι ακόμα διαπράττονται σε 144 χώρες, λόγω της φυλής, του φύλου, της θρησκείας ή της εθνικότητας στην οποία ανήκει κάποιος, των πολιτικών πεποιθήσεων ή της συμμετοχής σε κάποια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.
Τα άτομα που υπόκεινται σε βασανιστήρια πληρώνουν ένα τρομερό τίμημα για το υπόλοιπο της ζωής τους, αφού κουβαλούν τα κατάλοιπα από χείριστες εμπειρίες όπως αυτές του βιασμού, της σοβαρής σεξουαλικής κακοποίησης, του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM), των χτυπημάτων στα πέλματα των ποδιών, των εγκαυμάτων, της ηλεκτροπληξίας, της στέρησης ύπνου κ.α.


Τα σωματικά τραύματα συνοδεύονται από ψυχολογικά και συναισθηματικά τραύματα, τα οποία συχνά είναι πιο καταστροφικά και αποκαθίστανται δύσκολα. Πολλοί επιζώντες αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες και κλινικές διαταραχές που επηρεάζουν τη λειτουργικότητά τους, όπως επαναλαμβανόμενους εφιάλτες, αναδρομές στο παρελθόν, βίωση έντονων αισθημάτων φόβου και απελπισίας, την αίσθηση ότι έχουν χάσει τον έλεγχο της ζωής τους.
Η Κύπρος δεν είναι μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν πρακτικές βασανιστηρίων ωστόσο, τα βασανιστήρια επηρεάζουν την κοινωνία μας ως τόπος υποδοχής προσφύγων που έχουν υποστεί τέτοια στις χώρες καταγωγής τους και αναζητούν προστασία. Αυτή η ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα ατόμων περιλαμβάνει άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών, ακόμα και παιδιά. Πολλά από αυτά τα άτομα φτάνουν στην Κύπρο έχοντας ανάγκη άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης, κοινωνικής στήριξης και ιατρικής φροντίδας, έτσι ώστε να ανακτήσουν τη χαμένη αξιοπρέπεια και τον έλεγχο επί της ζωής τους.
Η Μονάδα Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (Μ.Α.Θ.Β) λειτουργεί κάτω από το Future Worlds Center, μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση στην Κύπρο και παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης από το 2006, με χρηματοδότηση από το Εθελοντικό Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για Θύματα Βασανιστηρίων (UNVFVT).
Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Υποστήριξη των Θυμάτων Βασανιστηρίων, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι επιζώντες βασανιστηρίων έχουν υποστεί ό,τι χειρότερο έχει να επιδείξει η ανθρώπινη συμπεριφορά. Τα βασανιστήρια έχουν αλλάξει για πάντα τη ζωή τους, αλλά, ταυτόχρονα, είναι άτομα με τεράστια δύναμη και θέληση να επιβιώσουν. Με την υποστήριξη της κοινωνίας και της Πολιτείας, μπορούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, να διεκδικήσουν το μέλλον τους και να επανενταχτούν ουσιαστικά στην κοινωνική ζωή.