Ημερίδα Πληροφόρησης Στοχευμένων Ομάδων του Ευρωπαϊκού Έργου 3CE

 

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου 3CE – Cyprus Cybercrime Centre of Excellence for Training, Research and Education, διοργανώθηκε με επιτυχία ημερίδα «Target Groups Information Day», στις 30 Ιουνίου, στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η ημερίδα τελούσε υπό την υψηλή προστασία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.


Σκοπός ήταν η ενημέρωση των ενδιαφερομένων μερών, δηλαδή των δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων, αστυνομικών, δημόσιων λειτουργών, παροχέων υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο, κλπ. Στην ημερίδα, παρουσιάστηκε το έργο, ενώ ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων για τους αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης του κυβερνοεγκλήματος στην Κύπρο.


Το αντικείμενο της ημερίδας θεωρείται εξαιρετικής σημασίας στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων αντιμετώπισης του κυβερνοεγκλήματος, και ως εκ τούτου, την ημερίδα προσφώνησαν ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρων Νικολάτος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου και ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Γιώργος Μιχαηλίδης.
Το 3CE είναι έργο συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα «Prevention of and Fight Against Crime» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο ξεκίνησε τον Ιούλιο 2014, υπό τον συντονισμό του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου (CNTI), με τη συμμετοχή του ΓΕΡΗΕΤ, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, της εταιρίας ADITESS Ltd. και της Αστυνομίας Κύπρου. Στόχος του έργου είναι να αναπτύξει και να προσφέρει μικρής διάρκειας επικεντρωμένα και εξειδικευμένα σεμινάρια σε θέματα που σχετίζονται με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Θα αναπτυχθούν επίσης πανεπιστημιακά προγράμματα για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και θα γίνει η σχετική εκπαίδευση στους ενδιαφερόμενους φορείς. Τα προγράμματα θα παρέχουν καλύτερη κατανόηση των νομικών και τεχνικών στοιχείων του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.


Το 3CE φιλοδοξεί να γίνει ένα υποδειγματικό Κέντρο Αριστείας (Centre of Excellence) στον τομέα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, με τη διεξαγωγή έρευνας στους σχετικούς τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς που αφορούν την εγκληματολογική ανάλυση, τα συστήματα ανίχνευσης εισβολής στις υποδομές πληροφοριών ζωτικής σημασίας, και τις νομικές πτυχές του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Με την αξιοποίηση υφιστάμενων συνεργασιών των συμμετεχόντων με τρίτες χώρες, το 3CE φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει ενδιαφερόμενα μέρη και εκτός των συνόρων της Κύπρου.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με έργο 3CE μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου (http://www.3ce.cy/en/) ή να επικοινωνήσετε με τη συντονίστριά του, κα Έλενα Αριστοδήμου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .