Ημερίδα συνεργατών μας στην Αστυνομία Κύπρου


Σε μια προσπάθεια για παροχή περαιτέρω εξειδίκευσης αλλά και απόκτησης εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της καταπολέμησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος αλλά και της διακίνησης και κατοχής παιδικού πορνογραφικού υλικού, η Αστυνομία Κύπρου σε συνεργασία με τις εταιρείες Microsoft και NetClean, πραγματοποίησε στις 8 Ιουλίου 2015, Ημερίδα με θέμα «Καταπολέμηση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος».


Την Ημερίδα την οποία παρουσίασε εμπειρογνώμονας από το εξωτερικό, παρακολούθησαν μέλη του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέλη των ΤΑΕ και ανακριτές που ασχολούνται με τη διερεύνηση εγκλημάτων.


Σκοπός της Ημερίδας ήταν η εκπαίδευση αστυνομικών γύρω από τις συνεχώς αυξανόμενες διαδικτυακές απειλές έτσι ώστε να αποκτήσουν τις αναγκαίες δεξιότητες και γνώσεις για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση διαδικτυακών εγκλημάτων.


Μιλώντας στην Ημερίδα ο κ. Johann Hoffmann εκ μέρους της NetClean, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι με ιδιαίτερη χαρά που βλέπω πόσο αποτελεσματικά έχει αξιοποιήσει την τεχνολογία μας η Αστυνομία έχοντας πετύχει σημαντική μείωση του φόρτου εργασίας και εξαιρετικά αποτελέσματα στη διερεύνηση περιπτώσεων παιδικής εκμετάλλευσης. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε την ίδια επιτυχία και με άλλα τμήματα που εργάζονται για τη δίωξη διαφορετικών τύπων εγκληματών».


Εκ μέρους της εταιρείας Microsoft Κύπρου, η κυρία Laura Anne Ker Lindsay ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία τους εστιάζει την προσοχή της σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο και η έξαρση της παιδικής πορνογραφίας είναι στις προτεραιότητες της Microsoft. Για αυτό ακριβώς το λόγο παρέχουν την τεχνολογική υποστήριξη και εκπαίδευση στην Αστυνομία Κύπρου με στόχο να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης αλλά και για να προληφθούν περιπτώσεις παιδιών που είναι υποψήφια θύματα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Αστυνομία γνωρίζοντας ότι η πολυπλοκότητα του ηλεκτρονικού εγκλήματος αυξάνεται συνεχώς θεωρεί επιτακτική ανάγκη να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό και οι γνώσεις των μελών της στον τομέα αυτό. Η Αστυνομία πρέπει να διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις για να αντιμετωπίσει μετωπικά τα θέματα που αφορούν το Ηλεκτρονικό Έγκλημα.