"Γιορτάζοντας την συμπόρευση μας"


Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης - Κυριακή 20/9


Η Μέρα Ειρήνης για την Κύπρο "Γιορτάζοντας την συμπόρευση μας" διοργανώνεται από μια ομάδα πρωτοπόρων για την ειρήνη, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στην περιοχή του Λήδρα Πάλας (Σπίτι της Συνεργασίας και σε κοντινά κτίρια) και περιλαμβάνει ένα πρωινό συμπόσιο, απογευματινά εργαστήρια και ένα φεστιβάλ δρόμου το βράδυ.


Το συμπόσιο με την ονομασία «Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς συγχώρεση» επικεντρώνεται στην ανάγκη της συγχώρεσης και συμφιλίωσης, με στόχο να σφυρηλατήσει γέφυρες μεταξύ των κοινοτήτων και των γενεών στην Κύπρο.


Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κύριος John McKinney από τη Βόρεια Ιρλανδία, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συγχώρεση και συμφιλίωση στην Ιρλανδία, μετά τον φοβερό βομβαρδισμό στο Omagh το 1998, κάτι που του έδωσε παγκόσμια αναγνώριση. Η ομιλία του κυρίου McKinney θα επικεντρωθεί στη σημασία του ενεργού ρόλου του πολίτη στην οικοδόμηση της ειρήνης. Θα αναφερθεί επίσης στο σχέδιο επίλυσης, με παραδείγματα από τη Βόρεια Ιρλανδία και τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.


Το συμπόσιο περιλαμβάνει επίσης την ανταλλαγή προσωπικών ιστοριών φιλίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με ανθρώπους από την άλλη κοινότητα, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την ελπίδα για ένα κοινό μέλλον, καθώς και μια τελετή συγχώρεσης και συμφιλίωσης.
Η απογευματινή δραστηριότητα περιλαμβάνει εργαστήρια και συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με την οικοδόμηση μίας ειρηνικής Κύπρου, καθώς και μια "Αγοράς" όπου οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να μοιραστούν τις σκέψεις τους για το μέλλον της Κύπρου.
Τόσο το συμπόσιο και τα εργαστήρια έχουν περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων θέσεων και απαιτούν εγγραφή. Η ημέρα θα κλείσει με ένα φεστιβάλ δρόμου με πολιτιστικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την ημέρα Ειρήνης.


Η ημέρα Ειρήνης συνδιοργανώνεται από μια ομάδα μη-κερδοσκοπικών οργανισμών. Η συντονιστική επιτροπή αποτελείται από το Future Worlds Center, το Πρόγραμμα Φιλίας Κύπρος (CFP), τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, το Κοινοτικό Κέντρο Μέσων Επικοινωνίας (CCMC) και το Hasna Inc.


Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές: www.peace2015.tech4peace.org


Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής