Ευρωπαϊκή Έρευνα “Young Children (0-8) and digital technology”

Το New Media Lab του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου (CNTI) έχει αναλάβει την υλοποίηση στην Κύπρο της Ευρωπαϊκής Έρευνας "Young Children (0-8) and digital technology" η οποία διεξάγεται από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Joint Research Center (JRC) of European Commission και θα υλοποιηθεί σε δεκατέσσερα Ευρωπαϊκά κράτη.

Η έρευνα στοχεύει στο να διερευνήσει τις εμπειρίες των μικρών παιδιών, με ηλικία μικρότερη των 8 ετών, καθώς επίσης και των οικογενειών τους με τις ψηφιακές τεχνολογίες. Συγκεκριμένα, η έρευνα έχει θέσει ως στόχο να ερευνηθεί η εμπλοκή των παιδιών και των οικογενειών τους με τις ψηφιακές τεχνολογίες δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, μεταξύ άλλων, στο να εντοπιστούν τα πιθανά οφέλη και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ενασχόλησή τους με τις νέες τεχνολογίες. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποτελέσουν τη βάση για μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες θα εξετάζουν τα οφέλη και τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών από τα μικρά παιδιά.

Κατά την υλοποίηση της έρευνας στην Κύπρο, η οποία διεξήχθη κατά το μήνα Αύγουστο, συμμετείχαν 2 οικογένειες από κάθε επαρχία και συνολικά 10 οικογένειες από όλη την Κύπρο. Για την επιλογή των οικογενειών λήφθηκαν υπόψη κριτήρια που σχετίζονταν με την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της οικογένειας και τη συχνότητα χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών από τα παιδιά επιδιώκοντας να μελετηθούν όσο το δυνατό περισσότερες διαφορετικές περιπτώσεις οικογενειών. Σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα δόθηκαν αναμνηστικά δώρα και εκπαιδευτικό υλικό από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το CyberEthics.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Έλενα Αριστοδήμου, συντονίστρια της έρευνας στην Κύπρο, στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.