Πώς να βοηθήσετε τους πρόσφυγες στην Κύπρο

Είμαστε όλοι μάρτυρες των δραματικών καταστάσεων που βιώνουν οι πρόσφυγες τον τελευταίο καιρό στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε επίσης παρατηρήσει ότι πολλοί αναρωτιούνται πώς μπορούν να βοηθήσουν. Μπορεί η Κύπρος να μην είναι το σημείο εισόδου δεκάδων χιλιάδων προσφύγων όπως αλλού, αλλά υπάρχουν και εδώ πρόσφυγες που έφυγαν από τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και αγωνίζονται να επιβιώσουν και να παρέχουν τα αναγκαία για τις οικογένειές τους.


Αυτά είναι μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τους πρόσφυγες καλύπτοντας τις άμεσές τους ανάγκες:

Είδη πρώτης ανάγκης

Υπάρχει μια σειρά ειδών τα οποία είναι άμεσα αναγκαία και θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να μαζευτούν: Αυτά περιλαμβάνουν: φαγητό, ρουχισμό, παπούτσια (προτιμότερο snickers / αθλητικά), σχολικά είδη, σχολικός ρουχισμός, βρεφικά / παιδικά είδη (ρουχισμός, βρεφικές τροφές, καροτσάκια, πάνες, βιβλία, παιχνίδια) και είδη υγιεινής σώματος (σερβιέτες / σαμπουάν / σαπούνι / οδοντόκρεμες) και βρεφικά έπιπλα.
Μπορείτε να τα παραδώσετε στο Future Worlds Centre (Προμηθέως 5, Λευκωσία) ή να επικοινωνήσετε με τα ακόλουθα emails: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Χρηματική εισφορά

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό σε χρηματικές εισφορές για να συνεχίσουν να στηρίζουν τους πρόσφυγες. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, δεν περιμένουμε κάτι πέρα από τις δυνατότητες του κάθε ανθρώπου, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να συνεισφέρουν όσοι μπορούν. Ρίξτε μια ματιά για περισσότερες πληροφορίες στους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε σε αυτόν τον τομέα:

Raise funds and awareness: https://strengtheningasylum.wordpress.com/getting-involved/raise-funds-and-awareness/ 
Get involved as a company: https://strengtheningasylum.wordpress.com/getting-involved/get-involved-as-a-company/ 
Επιπλέον, αρκετές ΜΚΟ έχουν ανάγκη από γενικό εξοπλισμό γραφείου, όπως υπολογιστές, εκτυπωτές και έπιπλα.

Γίνε εθελοντής

Στο Future Worlds Center έχουμε πάντα ευκαιρίες για τα άτομα που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά. Ανάλογα με τις ικανότητές σας, μπορείτε να προσφέρετε λίγο από το χρόνο σας για να παρέχετε υποστήριξη σε διάφορους τομείς, όπως: μαθήματα γλώσσας, λογιστικές και νομικές υπηρεσίες, συγκέντρωση εισφορών ή mentoring. Το Humanitarian Affairs Unit του οργανισμού μας προσφέρει μια σειρά από μαθήματα, εργαστήρια και ομάδες κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης οι οποίες στηρίζονται συχνά σε εθελοντές. Ευπρόσδεκτες είναι και οι ιδέες για διδασκαλία ενός νέου μαθήματος.

Γίνε ενεργός πολίτης

Ενημερώσου και ενημέρωσε. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε εύκολα και προσβάσιμα πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων και των αιτητών ασύλου. Η επαρκής πληροφόρηση και ενημέρωση είναι κρίσιμης σημασίας αφού η πλήρης διαφώτιση και ενημέρωση της κοινωνίας θα βοηθήσει τόσο στην υποστήριξη των προσφύγων αλλά και στην προστασία τους από κάθε μορφής ρατσισμού και κοινωνικών διακρίσεων. Ακολουθήστε τα κοινωνικά δίκτυα και τις ιστοσελίδες των ΜΚΟ, καθώς και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, διαβάστε ειδήσεις και άρθρα με κριτική ματιά για τον ρατσισμό, την προσφυγιά και την μετανάστευση από όλο τον κόσμο και προωθήστε τα.

Η υποστήριξη και η ένταξη των προσφύγων είναι μια κοινωνική ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί κατά κύριο λόγο από το κράτος και τις κοινωνικές υπηρεσίες του και όχι μόνο από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Να είμαστε κριτικοί απέναντι στις πολιτικές προσπάθειες οικοδόμησης μιας Ευρώπης φρούριο. Να απαιτούμε και να περιμένουμε πολύ περισσότερα από την κυβέρνηση, το κράτος, τα πολιτικά κόμματα και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τα πιο πάνω και να ασκούμε πίεση με κάθε δυνατό μέσο. Να δραστηριοποιούμαστε σε τοπικές ή διεθνείς αντιρατσιστικές κινήσεις και οργανώσεις και να ωθούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εντάξουν και να ενδυναμώσουν τους πρόσφυγες στους χώρους εργασίας. Μην ξεχνάτε ότι οι λόγοι που οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους συχνά σχετίζονται με τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές δραστηριότητες των δικών μας ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων. Να είμαστε κριτικοί σε τέτοιου είδους πολιτικές και δραστηριότητες. Προωθήστε και ενημερώστε ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητά καταφύγιο, για μια καλύτερη ζωή για αυτόν και για την οικογένεια του.

Tα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζονται για όλους. Κανείς δεν επιλέγει να είναι πρόσφυγας.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Future Worlds Center – Humanitarian Affairs Unit
Προμηθέως 5, 1065 Λευκωσία, Κύπρος +357 22873820

Άλλες σχετικές οργανώσεις και ΜΚΟ: UNHCR Cyprus, CARITAS, KISA, Cyprus Stop Trafficking, Red Cross, UNCRC Hope For Children, CARDET