Senior-TV - Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Τρίτης Ηλικίας

Στις μέρες μας υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ηλικιωμένων που ζουν μόνοι στα σπίτια τους. Η τρέχουσα κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σε σύγκριση με προηγούμενα πολιτιστικά πρότυπα, όπου ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως, μετακόμιζαν με τους συγγενείς τους, αν και αυτό εξακολουθεί να είναι μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική στη Νότια Ευρώπη. Η ενσωμάτωση των γυναικών στην αγορά εργασίας και η μείωση του ποσοστού των γεννήσεων τις τελευταίες δεκαετίες, ευθύνονται σε ένα μεγάλο βαθμό για τη μη φροντίδα των ηλικιωμένων στο σπίτι. Επιπλέον, οι στέγες ηλικιωμένων είναι υπερπλήρεις και τις περισσότερες φορές δυσβάσταχτες οικονομικά για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Το έργο SENIOR-TV είναι ένα καινοτόμο Ευρωπαϊκό έργο που έχει κερδίσει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Future Worlds Center, με τη μοναδική στα ιστορικά βαθμολογία 5 στα 5. Το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας συνεχάρη τον οργανισμό γι’ αυτή τη σπάνια διάκριση. Το Future Worlds Center ως συντονιστής αυτού του έργου θα το υλοποιήσει μαζί με άλλους συνεργάτες από Ισπανία, Ολλανδία, Ρουμανία και Σλοβενία. Το έργο θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει μία πολυκαναλική ευφυή πλατφόρμα για την παροχή τυπικών και άτυπων υπηρεσιών φροντίδας σε ηλικιωμένους που ζουν στο δικό τους σπίτι, με ιδιαίτερη προσοχή στην ενεργό πρόληψη, και στην προώθηση μιας υψηλής ποιότητας, μακράς και υγιούς ζωής.

To SENIOR-TV είναι ένα σύστημα που θα «κατοικεί» στο σπίτι, στο σαλόνι των ηλικιωμένων ή σ’ένα μέρος που είναι πολύ οικείο σ’ αυτούς, χρησιμοποιώντας μια φιλική στη χρήση οικιακή συσκευή που οι ηλικιωμένοι έχουν για χρόνια επαφή, την τηλεόραση. Το σύστημα θα χρησιμοποιείται για να προωθεί τη δραστηριότητα των ηλικιωμένων, για να αποφεύγεται η φυσική και γνωστική επιδείνωσή τους, και για τη διατήρηση επαφής με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η χρήση αυτής της συσκευής θα επιτρέπει στους ηλικιωμένους να παίξουν διάφορα παιχνίδια αποκατάστασης, να είναι ενεργοί σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα και να έρχονται άμεσα σε επαφή με τους φροντιστές τους. Επίσης, η πλατφόρμα θα επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία τους και θα αποτελεί μέρος της θεραπείας διαφόρων χρόνιων ασθενειών, που πιθανόν πάσχουν.

Οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να επικοινωνούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσω διαφόρων εφαρμογών (π.χ Skype), πράγματα που οι νεότερες γενιές βιώνουν μέσω της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή, του τάμπλετ ή του κινητού τηλεφώνου. Έτσι, ο κόσμος του διαδικτύου θα ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των ηληκιωμένων μέσα από τη χρήση της τηλεόρασης και του κοντρόλ που έχουν εδώ και χρόνια μάθει να χρησιμοποιούν.

Το SENIOR-TV έρχεται με τρόπο απλό να συνδέσει τις ζωές πολλών ηλικιωμένων με τον έξω κόσμο και θα τους επιτρέπει να νοιώσουν πιο εύκολα μέρος του συνόλου, κάτι που η χρήση των καινούριων ηλεκτρονικών συσκευών κάνει πιο δύσκολο. Τελικός στόχος να αλλάξει ριζικά την ποιότητα ζωής τους.

Anna Pavlina Charalambous, PhD, MSc, BSc
Researcher / Trainer / Project Coordinator
Cyprus Neuroscience & Technology Institute
Future Worlds Center