Προσφυγικό: Ποιος ο ρόλος του Future Worlds Center;

Τον τελευταίο χρόνο είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρόλο που η Κύπρος αποτελεί προορισμό για ένα σχετικά μικρό αριθμό προσφύγων, που σε καμιά περίπτωση δεν συνιστούν οικονομική ή κοινωνική επιβάρυνση, η κατάσταση για αυτούς είναι τρομερά δύσκολη για θεσμικούς και κοινωνικούς λόγους και η υποδοχή τους συναντά πολλά εμπόδια και δυσκολίες.

Παγκόσμια, το σύνολο των προσφύγων φτάνει σχεδόν τα 60 εκατ. με το 50% αυτών να είναι παιδιά και μόνο το 2014 σχεδόν 14 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίσθηκαν δια της βίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Ευρωπαϊκά κράτη δεν επιβαρύνονται σε τόσο μεγάλο βαθμό αν αναλογιστούμε ότι πάνω από το 90% των προσφύγων βρήκαν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά η αντιμετώπιση του ζητήματος και η υποδοχή των προσφύγων είναι άκρως προβληματική όπως διαπιστώνουμε όλοι καθημερινά. Οι σκηνές απάνθρωπης και ρατσιστικής μεταχείρισης που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό σε σύνορα της Ευρώπης δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά και ανεχτά αν δεν θέλουμε να επαναληφθεί το σκοτεινό και καταστροφικό παρελθόν.

Το Future Worlds Center είναι εδώ και χρόνια ο συνεργάτης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο. Σε αυτά τα πλαίσια έχουμε καθημερινή επαφή με τους πρόσφυγες με συνεχείς επισκέψεις στο κέντρο Υποδοχής της Κοφίνου και παρέχουμε νομική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη και βοήθεια συνδράμοντας παράλληλα στην καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν και στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πρόσφυγες όχι μόνο για το καθεστώς τους αλλά και την ένταξη τους.

Καταβάλλουμε προσπάθειες, και έχουμε ήδη πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, στην οργάνωση δικτύου εθελοντών που μπορούν να προσφέρουν σε διάφορους τομείς και επίπεδα ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Η ανταπόκριση από την κοινωνία ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική και μετά από το κάλεσμα μας αρκετοί ήρθαν σε επαφή μαζί μας με προθυμία να προσφέρουν, όπως επίσης και μέσω δωρεάς υλικής βοήθειας η οποία δεν σταμάτησε να καταφθάνει στα γραφεία μας εδώ και δύο βδομάδες. Ταυτόχρονα, εδώ και αρκετό καιρό διοργανώνουμε και στήνουμε δομές στήριξης και βοήθειας όπως ομάδα στήριξης γυναικών, σεμινάρια απόκτησης δεξιοτήτων και ένταξης που διεξάγουμε τακτικά στο Κέντρο Υποδοχής και στα γραφεία μας με την βοήθεια και εθελοντών.

Βασική αποστολή του οργανισμού μας είναι η ευαισθητοποίηση και η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζονται για όλους. Κανείς δεν επιλέγει να είναι πρόσφυγας.

Έχουμε βαθιά εγγραμμένο στην μνήμη μας ότι η προσφυγιά, ο εκτοπισμός και η μετανάστευση είναι κομμάτι της ιστορίας μας και η κοινωνία σε σημαντικό βαθμό έχει δείξει ότι δεν είναι αδιάφορη μπροστά στην προσφυγική τραγωδία. Ελπίζουμε ότι αυτή η κινητικότητα και το ενδιαφέρον να βρουν αντίκρισμα και στις πολιτικές και νομοθετικές πρακτικές της Πολιτείας.

Κορίνα Δρουσιώτου

Προϊσταμένη Τμήματος Ανθρωπιστικών Θεμάτων

Future Worlds Center