Μήνας Επισιτιστικής Δράσης

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας Επισιτιστικής Ασφάλειας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Ανάπτυξης 2015. Με την ευκαιρία αυτή, το Τμήμα Παγκόσμιας Εκπαίδευσης του Future Worlds Center θέλει να καθιερώσει τον Οκτώβριο ως Μήνα Δράσης - Επισιτιστικής Δράσης!!

Πολλές δραστηριότητες έχουν προγραμματιστεί για τον σκοπό αυτό. Όλες οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες για να ευαισθητοποιήσουν πολίτες όλων των ηλικιών, σχετικά με τις παγκόσμιες αλληλεπιδράσεις και αδικίες, την ανάγκη για αειφόρα συστήματα τροφίμων/επισιτισμού, καθώς και τη σχέση μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, εξερευνώντας τις ρίζες του φαγητού μας, των συστατικών από τα οποία αποτελείται το κάθε φαγητό, αλλά και τις κοινωνικο-οικονομικές και περιβαλλοντικές τους επιδράσεις.

 

15 Οκτωβρίου 2015: Διάσκεψη Τύπου «ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΣΤΥΒΕΙΣ: Κάνε δίκαιο τον χυμό πορτοκαλιού» - SUPPLY CHAINGE 

Με αφορμή την περιοδεία ομιλητών και την έρευνα με τίτλο «ΣΤΥΨΕ ΤΟ: Πίσω από την επιχείρηση των χυμών πορτοκαλιού», καθώς και την έναρξη του Πανευρωπαϊκού υπομνήματος «ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΣΤΥΒΕΙΣ: Κάνε δίκαιο τον χυμό πορτοκαλιού», το Future Worlds Center διοργανώνει, στα πλαίσια του προγράμματος SUPPLY CHAINGE (http://supplychainge.org/), μια διάσκεψη τύπου προσκαλώντας τα ΜΜΕ καθώς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να μάθουν περισσότερα σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού των χυμών πορτοκαλιού και να στηρίξουν το υπόμνημα ενώνοντας τις φωνές όλων προς πιο αειφόρες αλυσίδες εφοδιασμού υπεραγορών.

 

15 Οκτωβρίου 2015: «Στύβοντας πορτοκάλια στη Βραζιλία: κοινωνική και περιβαλλοντική αειφορία στον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα» - SUPPLY CHAINGE

Ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Στύβοντας πορτοκάλια στη Βραζιλία: κοινωνική και περιβαλλοντική αειφορία στον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα» οργανώνεται στην Κύπρο στις 15 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί στο Σκαλί Αγλαντζιάς στις 18:30. Η ανοιχτή συζήτηση διοργανώνεται στα πλαίσια του προγράμματος SUPPLY CHAINGE (http://supplychainge.org/) και της περιοδείας ομιλητών που θα διεκπεραιωθεί τον Οκτώβρη στην Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρο.

Η ανοιχτή συζήτηση θα αναφερθεί στις παραβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στις προκλήσεις περιβαλλοντικών ζημιών στη παραγωγή των χυμών πορτοκαλιού, βάσει της έρευνας που διεκπεραιώθηκε από την εκστρατεία του προγράμματος SUPPLY CHAINGE, που αποσκοπεί στο να αποκαλύψει τις παραβάσεις κατά μήκος των Ευρωπαϊκών αλυσίδων προμήθειας χυμού πορτοκαλιού. Στη συζήτηση θα συμμετέχει εμπειρογνώμονας ομιλητής από τη Βραζιλία.

 

17 Οκτωβρίου 2015: Μαγειρεύοντας Παραδοσιακά με το Future Worlds Center

Δύο εργαστήρια παρασκευής παραδοσιακών φαγητών θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Ουτοπία Κολεκτίβα, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στην οδό Άρεως 48 στη Λευκωσία στα πλαίσια του προγράμματος Map Your Meal που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (www.mapyourmeal.org).

Το πρώτο εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί το πρωί από τις 11:00 – 14:00 σχεδιασμένο για μικρά παιδιά που θα καθοδηγηθούν από την εμπειρογνωμοσύνη των παλιών γενεών για να παρασκευάσουν κουπέπια και άλλα εδέσματα, και το δεύτερο εργαστήρι το οποίο θα αφορά ενήλικες θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα από τις 16:00 – 19:00, για παρασκευή γεμιστών και γλυκών εδεσμάτων.

 

18 Οκτωβρίου 2015: Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων – MAP YOUR MEAL 

Στα πλαίσια του προγράμματος Map Your Meal (www.mapyourmeal.org) οργανώνουμε ένα Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων στις 18 Οκτωβρίου από τις 10:00 - 17:00 στην Πλατεία Ευρώπης στη Λάρνακα. Στο φεστιβάλ θα λάβουν μέρος διάφοροι τοπικοί παραγωγοί, οι οποίοι εκτός από την προσφορά των προϊόντων τους στο κοινό, θα παρέχουν πληροφορίες για τους τρόπους εργασίας τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, με απώτερο στόχο την προώθηση του τοπικού εμπορίου. Παράλληλα, θα παρέχουμε ενημέρωση για θέματα αειφόρου ανάπτυξης και θα διεξαχθούν διαδραστικές δραστηριότητες για παιδιά, που στοχεύουν στην ευαισθητοποίησή τους για τα πιο πάνω θέματα μέσω του παιχνιδιού. To Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Προβολής και Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων και την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Ναυτίλος.

 

9 Νοεμβρίου 2015: Ανοιχτή Συζήτηση “Το αντίκτυπο των τοπικών εναλλακτικών εντός ενός Παγκόσμιου Συστήματος Επισιτισμού – Μπορούμε να επιτύχουμε μία βιώσιμη πορεία;”

Στα πλαίσια του προγράμματος “Map Your Meal”, το ΤΠΕ οργανώνει μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Το αντίκτυπο των τοπικών εναλλακτικών εντός ενός Παγκόσμιου Συστήματος Επισιτισμού – Μπορούμε να επιτύχουμε μία βιώσιμη πορεία;” η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου, από τις 9.30- 13.00.
Η συζήτηση έχει ως στόχο να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο τοπικές και εναλλακτικές γεωργικές κοινότητικές πρωτοβουλίες μπορούν να επηρεάσουν το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων, εντός του νέου πλαισίου των νέων Αειφόρων Αναπτυξιακών Στόχων των Ηνωμένων Εθνών (UN Sustainable DevelopmentGoals - SDGs). Παράλληλα, θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συζητήσουν και να προβληματιστούν σχετικά με το πώς οι πολίτες και οι κοινότητες μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση και εφαρμογή περισσότερο βιώσιμων μορφών παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλητές-εμπειρογνώμονες στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και εναλλακτικά συστήματα τροφίμων, με στόχο να συγκεντρώσει προτάσεις σχετικά με το θέμα, οι οποίες θα μοιραστούν με όλους τους σχετικούς φορείς χάραξης πολιτικής.

Για περαιτέρω πληροφορίες και κρατήσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Τμήμα Παγκόσμιας Εκπαίδευσης στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή τηλεφωνικώς στο 22873820. Οποιεσδήποτε αλλαγές στις ώρες και τοποθεσίες που αναφέραμε πιο πάνω θα ανακοινωθούν στη σελίδα του Facebook μας https://www.facebook.com/FWCGlobalEducation.