"Γιορτάζοντας την συμπόρευσή μας"

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στην περιοχή του Λήδρα Πάλας η Ημέρα Ειρήνης για την Κύπρο "Γιορτάζοντας την συμπόρευσή μας". Η Ημέρα Ειρήνης, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Future Worlds Center, το Πρόγραμμα Φιλίας Κύπρος (CFP), τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, το Κοινοτικό Κέντρο Μέσων Επικοινωνίας (CCMC) και το Hasna Inc, περιλάμβανε ένα πρωινό συμπόσιο και απογευματινά εργαστήρια.

Το συμπόσιο με τίτλο «Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς συγχώρεση», το οποίο παρακολούθησαν πέραν των 150 προσκεκλημένων διαφόρων ηλικιών και από τις δύο κοινότητες, επικεντρώθηκε στην ανάγκη συγχώρεσης και συμφιλίωσης τα οποία αποτελούν απαραίτητα συστατικά στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και γέφυρες μεταξύ των κοινοτήτων και των γενεών στην Κύπρο.

Κεντρικής σημασίας ήταν η ομιλία του κυρίου John McKinney από τη Βόρεια Ιρλανδία, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συγχώρεση και συμφιλίωση στην Ιρλανδία, μετά τον φοβερό βομβαρδισμό στο Omagh το 1998. Αντλώντας παραδείγματα από τη Βόρεια Ιρλανδία και συγκεκριμένα από τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, ο κύριος McKinney εξήρε τον καταλυτικό ρόλο των πολιτών στην προσπάθεια επίτευξης ειρήνης στέλνοντας με τον τρόπο αυτό θετικά μηνύματα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης ειρήνης στην Κύπρο.

Το συμπόσιο περιλάμβανε παράλληλα την ανταλλαγή προσωπικών ιστοριών φιλίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που στόχο είχαν να αποδείξουν ότι η συμφιλίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο είναι μία εφικτή λύση που μπορεί να οδηγήσει σε ένα κοινό και βιώσιμο μέλλον. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η τελετή συγχώρεσης και συμφιλίωσης, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες του συμποσίου, όπου οι παρευρισκόμενοι τήρησαν μονόλεπτη σιγή και κατέθεσαν γαρύφαλλα στη μνήμη των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των πολύχρονων εχθροπραξιών στο νησί.

Η Ημέρα Ειρήνης "Γιορτάζοντας την συμπόρευση μας" ολοκληρώθηκε με τρία εργαστήρια όπου συζητήθηκαν διάφορες πτυχές, προοπτικές και προκλήσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας οικοδόμησης συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Παράλληλα, οι διοργανωτές της εκδήλωσης προσέφεραν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εκφράσουν απόψεις, οι οποίες βιντεοσκοπήθηκαν, αναφορικά με το πώς οραματίζονται το μέλλον της Κύπρου καθώς επίσης και τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Κύπρος σε περίπτωση μίας επικείμενης λύσης. Η πρωτοβουλία της βιντεοσκόπησης των απόψεων αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από τους νέους και των δύο κοινοτήτων οι οποίοι έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ανάγκη συμφιλίωσης και τη δημιουργία προοπτικών κοινής συμβίωσης.

Το φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό της Ημέρας Ειρήνης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης (www.peace2015.tech4peace.org).