Ανοιχτή Συζήτηση «Στίβοντας πορτοκάλια στη Βραζιλία: Κοινωνική και Περιβαλλοντική Αειφορία στο μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα»

To Τμήμα Παγκόσμιας Εκπαίδευσης του Future Worlds Center διοργάνωσε στις 15 Οκτωβρίου 2015, στο Σκαλί Αγλατζιάς Ανοιχτή Συζήτηση με τίτλο «Στίβοντας πορτοκάλια στη Βραζιλία: Κοινωνική και Περιβαλλοντική Αειφορία στον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα» στα πλαίσια του πανευρωπαϊκού προγράμματος SUPPLY CHAINGE.

Στη συζήτηση συμμετείχε o Marcel Gomez, από τον ΜΚΟ "Reporter Brazil" της Βραζιλίας, όπως επίσης και ο Πέτρος Καμέρης από τους Φίλους της Γης Κύπρου, και συζητήθηκαν οι παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η πρόκληση περιβαλλοντικών ζημιών κατά την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού, αλλά και κατά μήκος των Ευρωπαϊκών αλυσίδων προμήθειας χυμού πορτοκαλιού, όπως επίσης και την παραγωγή στην Ευρώπη και Κύπρο.

Χαρακτηριστικά ο κ. Gomez ανάφερε, πως 'Η Βραζιλία επεξεργάζεται το 55% του παγκόσμιου χυμό πορτοκαλιού και κυριαρχεί στο 77% των παγκόσμιων εξαγωγών. Τρεις πολυεθνικές ελέγχουν την αγορά της Βραζιλίας και ως εκ τούτου την παγκόσμια αγορά, οι Citrosuco / Citrovita, Cutrale και Louis Dreyfus. Ο πλούτος που παράγεται από τον χυμό πορτοκαλιού ωστόσο δεν μοιράζεται κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού, και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Ενώ εργάζονται πάνω από 44 ώρες με χαμηλούς μισθούς, γίνεται παράλληλα χρήση φυτοφαρμάκων, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα της Βραζιλίας. Η Βραζιλία αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή φυτοφαρμάκων στο κόσμο και η παραγωγή πορτοκαλιών, όντας η δεύτερη σε καλλιέργεια, εξαρτάται περισσότερο από αυτά. Η καλλιέργεια βαμβακιού και σόγιας ακολουθούν. Επιθεωρητές Εργασίας και Περιβάλλοντος της κυβέρνησης της Βραζιλίας, εισαγγελείς και οι ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών αγωνίζονται σκληρά εναντίον αυτής της κατάστασης. Για να να υποστηριχτούν αυτές οι μάχες, πιστεύουμε ότι χρειάζεται επειγόντως μια ισχυρότερη δέουσα επιμέλεια απο τις ευρωπαϊκές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες αποτελούν τους ισχυρότερους παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού χυμού πορτοκαλιού".

Κατά την συζήτηση έγινε επίσης παρουσίαση των πορισμάτων της έρευνας «ΣΤΙΨΕ ΤΟ: Πίσω από την επιχείρηση των χυμών πορτοκαλιού», που διεκπεραιώθηκε το Ιούλιο 2015 στη Βραζιλία, από την εκστρατεία SUPPLY CHAINGE. Η συζήτηση αποτέλεσε μέρος της περιοδείας ομιλητών που θα υλοποιηθεί τον Οκτώβρη στην Κύπρο, Ελλάδα, Μάλτα και με τελικό προορισμό το Διεθνές Expo στο Μιλάνο τις Ιταλίας.